Dziś kolejny wspaniały przepis z rabarbarem. Ciasto jest delikatne i chrupiące a całość uzupełnia słodki, kremowy krem i lekko kwaskowata konfitura z rabarbaru.
Zrobienie zajmuje trochę czasu ale efekt końcowy jest wprost niesamowity. Zachęcam Was do zrobienia tego deseru póki jeszcze jest rabarbar.
Przepis zaczerpnięty z Kotlet.tv
Składniki na ciasto:
- szklanka mąki
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek masła
- żółtko
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Składniki na wierzch:
- 300 g śmietany 18%
- szklanka cukru pudru
- 5 gałązek rabarbaru
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- wrzątek
Przygotowanie:
Na blat wysypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy masło i za pomocą noża siekamy na małe kawałki. Dodajemy żółtko, wodę i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do foli spożywczej i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto na omączonym blacie. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy do foremki. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolkę lub ryż celem obciążenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 190 stopni. Ściągamy obciążenie, po czym pieczemy przez 15 minut.
Trzy łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody i mieszamy. Garnek stawiamy na ogniu. Wlewamy żelatynę i śmietanę - mieszamy. Kolejno dodajemy cukier puder i ponownie mieszamy. Kiedy będzie ciepłe zestawiamy z ognia.
Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnie i zasypujemy 3 łyżkami cukru. Smażymy co jakiś czas mieszając. Kiedy rabarbar będzie bardzo miękki ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Kiedy ciasto jest już chłodne wlewamy masę śmietankową i wstawiamy do lodówki celem zastygnięcia. Następnie wlewamy konfiturę z rabarbaru i ponownie wstawiamy do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz