Przeglądając ostatnio różne strony poświęcone kuchni molekularnej trafiłem na bardzo ciekawe porady dotyczące wykorzystania różnych przyrządów i składników. Jedne z nich dotyczyły wykorzystania syfonu do zrobienia różnych sosów a inne samych składników np agar-agar.
Po obejrzeniu rożnych filmów postanowiłem odtworzyć jeden z nich a efekt tego znajdziecie w poniższym przepisie i na zamieszczonym zdjęciu :).
Składniki:
- dojrzałe mango
- 2 marakuje
- 2 listki żelatyny
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- szklanka rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżeczki agar-agar
- szklanka zimnego oleju
Dodatki:
- syfon kuchenny
- strzykawka
Przygotowanie:
Listki żelatyny zanurzamy w zimnej wodzie przez 5 minut.
Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w malakserze. Marakuje kroimy na pół, wybieramy cały miąższ i przecedzamy przez sitko, tak by wydobyć cały sok, po czym wlewamy go do malaksera.
Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Kiedy cukier rozpuści się
i woda zacznie się gotować dodajemy żelatynę. Mieszamy a po rozpuszczeniu wszystkich składników wlewamy całą zawartość do malaksera.
Wszystkie składniki umieszczone w malakserze miksujemy na gładki krem, po czym przecedzamy go przez sitko. Uzyskany krem mieszamy z słodką śmietanką i całość wlewamy do syfonu. Wbijamy nabój i wstawiamy syfon do lodówki.
Kawę wlewamy do małego rondelka i stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się lekko gotować wsypujemy agar-agar i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Do strzykawki nabieramy kawę po czym wlewamy małymi kropelkami do zimnego oleju. Uzyskany kawior przecedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Do wysokiej szklanki wlewamy piankę z syfonu (jeżeli pianka jest zbyt rzadka należy wbić drugi nabój). Na wierz dodajemy kawior z kawy.
Napój najlepiej smakuje gdy jest schłodzony.
Po obejrzeniu rożnych filmów postanowiłem odtworzyć jeden z nich a efekt tego znajdziecie w poniższym przepisie i na zamieszczonym zdjęciu :).
Składniki:
- dojrzałe mango
- 2 marakuje
- 2 listki żelatyny
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- szklanka rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżeczki agar-agar
- szklanka zimnego oleju
Dodatki:
- syfon kuchenny
- strzykawka
Przygotowanie:
Listki żelatyny zanurzamy w zimnej wodzie przez 5 minut.
Mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w malakserze. Marakuje kroimy na pół, wybieramy cały miąższ i przecedzamy przez sitko, tak by wydobyć cały sok, po czym wlewamy go do malaksera.
Do garnka wlewamy pół szklanki wody, dodajemy cukier i stawiamy na ogniu. Kiedy cukier rozpuści się
i woda zacznie się gotować dodajemy żelatynę. Mieszamy a po rozpuszczeniu wszystkich składników wlewamy całą zawartość do malaksera.
Wszystkie składniki umieszczone w malakserze miksujemy na gładki krem, po czym przecedzamy go przez sitko. Uzyskany krem mieszamy z słodką śmietanką i całość wlewamy do syfonu. Wbijamy nabój i wstawiamy syfon do lodówki.
Kawę wlewamy do małego rondelka i stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się lekko gotować wsypujemy agar-agar i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Do strzykawki nabieramy kawę po czym wlewamy małymi kropelkami do zimnego oleju. Uzyskany kawior przecedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Do wysokiej szklanki wlewamy piankę z syfonu (jeżeli pianka jest zbyt rzadka należy wbić drugi nabój). Na wierz dodajemy kawior z kawy.
Napój najlepiej smakuje gdy jest schłodzony.
Uwielbiam mango, ale z kawą nigdy nie łączyłam, świetny ten kawior :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
Pięknie to wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje, zastanawiam się tylko po co ta żelatyna, bo przecież do całości można użyć agaru?
OdpowiedzUsuńChciałem urozmaicić sobie przepis dlatego wybrałem żelatynę i agar-agar :). A tak naprawdę to można użyć samego agaru :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa połączenia smaku mango z kawą :)
Gin jeśli jesteś ciekawa to musisz spróbować zrobić, a jak nie to zapraszam Cię na taki koktajl :)
OdpowiedzUsuńkawior z kawy...rzucił mnie na łopatki :)
OdpowiedzUsuń