Tatar wołowy z wędzonym jajkiem

    Tatar czyli potrawa przyrządzana z mięsa wołowego, żółtek jaj, cebuli oraz różnych dodatków takich jak ogórki kiszone, kapary czy grzyby marynowane.
    Mięso przygotowane na tatar powinno być chude, a także świeże i miękkie. 
    Tatar przygotowany przeze mnie jest na bazie powszechnie stosowanych składników z dodatkiem wędzonego jajka.

Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej
- 2 małe szalotki
- ogórek kiszony
- żółtko
- łyżeczka musztardy Dijon
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Dodatki:
- jajko
- siano
- garnek oraz sitko blaszane

Przygotowanie:
    Polędwicę wołową kroimy najpierw w cienkie paski, a następnie szatkujemy drobno nożem. Cebulę oraz ogórka również kroimy w drobną kostkę.
    Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy żółtko, musztardę i mieszamy. Sól, pieprz oraz oliwę dodajemy według uznania. Ponownie wszystko mieszamy i przekładamy na talerz.
    W garnku umieszczamy siano, które podpalamy. Siano powinno być dobrze wysuszone, tak żeby się płynnie paliło. Na garnek umieszczamy sitko, na które wlewamy jajko i przykrywamy go pokrywką.
    Pod wpływem temperatury i unoszącego się dymu jajko zacznie się wędzić.
    Jajko zeskrobujemy łyżką i układamy na tatar.


Komentarze