Smażone udka z przepiórki z duszonymi winogronami i ziemniakami truflowymi

    Od pewnego czasu oglądając różne programy kulinarne zauważyłem, że jednym z wielu produktów mięsnych jakich używa się jest przepiórka.
    Pamiętam, gdy byłem w młodszym wieku to często je widywałem, kiedy spacerowałem jesienią po przybysławskich łąkach. Niby małe, ale szybkie i nigdy nie udało mi się ich złapać.
    Wcześniej nigdy nie spotkałem się nigdzie z mięsem z przepiórki, ale w innych krajach jest to dosyć popularne danie (kupiłem w lidlu).
    Przepiórka wielkością przypomina trochę gołębia, także zbyt dużo do jedzenia niestety nie ma, a szkoda bo mięso jest bajecznie pyszne, delikatne i soczyste.

Składniki (dla dwóch osób):
- udka i piersi wycięte z dwóch przepiórek
- 8 ziemniaków truflowych
- kilka różowych winogron
- pół szklanki 30% śmietanki
- 4 gałązki rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki octu winnego
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
    Piersi i udka z kurczaka marynujemy w oliwie, occie winnym oraz soli i pieprzu (zostawiamy w lodówce przez 20 minut). Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy zamarynowane mięso. Smazymy z każdej strony około 2-3 minuty.
    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
    Do rondelka wlewamy śmietankę i stawiamy na ogniu. Wrzucamy pokrojone winogrona oraz przyprawiamy rozmarynem, tymiankiem oraz solą i pieprzem. Dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez około 10 minut.
   




Komentarze

Prześlij komentarz