Na swoim koncie mam już dwa rodzaje chlebów, więc przyszedł czas na inne wypieki.
Bułki są zrobione z kilku rodzajów mąk i z mieszanką różnych ziaren, dzięki czemu mają w sobie dużo wartości odżywczych, są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywanie oraz nadają się do robienia z nich różnych kanapek a także jako dodatek do różnych da.
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 180 g mąki żytniej
- łyżka soli
- 10 g suchych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 300 ml letniej wody
- ziarna słonecznika, sezamu, czarnuszki, dyni,
- 3 łyżki wody + 2 łyżki mąki żytniej
Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje mąk przesiewamy do miski, dodajemy sól, suche drożdże, garść ziaren czarnuszki
i sezamu i mieszamy. Następnie wlewamy olej, wodę i wyrabiamy ciasto (powinno lekko się lepić do rąk po wyrobieniu). Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Z obu formujemy wałki o długości około 30 cm i lekko spłaszczamy ręką. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut.
Wyrośnięte wałki kroimy na trójkąty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mąkę i wodę mieszamy ze sobą tak by nie było grudek. Każdą bułkę smarujemy przygotowaną pastą i posypujemy mieszanką ziaren.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Bułki są zrobione z kilku rodzajów mąk i z mieszanką różnych ziaren, dzięki czemu mają w sobie dużo wartości odżywczych, są idealne dla osób dbających o zdrowe odżywanie oraz nadają się do robienia z nich różnych kanapek a także jako dodatek do różnych da.
Składniki:
- 160 g mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mąki gryczanej
- 180 g mąki żytniej
- łyżka soli
- 10 g suchych drożdży
- 3 łyżki oleju
- 300 ml letniej wody
- ziarna słonecznika, sezamu, czarnuszki, dyni,
- 3 łyżki wody + 2 łyżki mąki żytniej
Przygotowanie:
Wszystkie rodzaje mąk przesiewamy do miski, dodajemy sól, suche drożdże, garść ziaren czarnuszki
i sezamu i mieszamy. Następnie wlewamy olej, wodę i wyrabiamy ciasto (powinno lekko się lepić do rąk po wyrobieniu). Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Z obu formujemy wałki o długości około 30 cm i lekko spłaszczamy ręką. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 minut.
Wyrośnięte wałki kroimy na trójkąty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Mąkę i wodę mieszamy ze sobą tak by nie było grudek. Każdą bułkę smarujemy przygotowaną pastą i posypujemy mieszanką ziaren.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 30 minut.
Wyglądają bardzo apetycznie i na dodatek jaki ciekawy kształt (:
OdpowiedzUsuń