Pstrąg z chrupiącą skórką, kasza quinoa, chips z parmezanu i jałowca, papier z buraka, kiełki oraz popiół z palonego pora
Ryby nie należą do moich ulubionych dań, chociaż są bardzo zdrowe, ale ten pstrąg sprawił,
że będę częściej je wykorzystywał w swojej kuchni, tym bardziej że po upieczeniu ma kremową
i delikatną konsystencję.
Składniki:
- 2 filety z pstrąga tęczowego
- 2 łyżki masła
- kasza quinoa
- parmezan
- kilka ziaren jałowca
- listek papieru ryżowego
- pół szklanki soku z buraka
- kiełki pora
- popiół z palonego pora
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filety dokładnie myjemy i wyjmujemy ości. Na rozgrzanej patelni topimy masło a następnie układamy filety skóra do dołu. Pieczemy do momentu, aż skórka będzie dobrze wysmażona i chrupiąca po czym przekładamy na drugą stronę i zostawiamy na około 1.5 minuty. Po upieczeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kaszę quinoa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Parmezan wysypujemy na papier do pieczenia. Owoce jałowca kroimy na połówki i układamy na wysypany parmezan. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na około 5-10 minut, po czym wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Papier ryżowy tniemy na mniejsze kawałki, wkładamy do soku z buraka i zostawiamy na około 10 sekund. Zabarwiony papier układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i osuszamy w nagrzanym piekarniku.
że będę częściej je wykorzystywał w swojej kuchni, tym bardziej że po upieczeniu ma kremową
i delikatną konsystencję.
Składniki:
- 2 filety z pstrąga tęczowego
- 2 łyżki masła
- kasza quinoa
- parmezan
- kilka ziaren jałowca
- listek papieru ryżowego
- pół szklanki soku z buraka
- kiełki pora
- popiół z palonego pora
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Filety dokładnie myjemy i wyjmujemy ości. Na rozgrzanej patelni topimy masło a następnie układamy filety skóra do dołu. Pieczemy do momentu, aż skórka będzie dobrze wysmażona i chrupiąca po czym przekładamy na drugą stronę i zostawiamy na około 1.5 minuty. Po upieczeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Kaszę quinoa gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Parmezan wysypujemy na papier do pieczenia. Owoce jałowca kroimy na połówki i układamy na wysypany parmezan. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zostawiamy na około 5-10 minut, po czym wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Papier ryżowy tniemy na mniejsze kawałki, wkładamy do soku z buraka i zostawiamy na około 10 sekund. Zabarwiony papier układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i osuszamy w nagrzanym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz