Pieczony antrykot z sosem ananasowym, puree z kalafiora i awokado, blanszowany jarmuż oraz kawior z soku ananasowego i starte awokado



     Raz na czas można pozwolić sobie na zjedzenie czegoś lepszego i zdrowego czyli z dużą ilością warzyw czy owoców a mianowicie kalafiora, awokado, jarmużu i do tego pysznego mięsa.     
    Choć ilość składników i przygotowanie może Was przerażać to przepis nie jest taki trudny. 
A zdjęcie samo wam powie czy warto przygotować takie danie.

Składniki:
- 200 g antrykotu
- awokado
- ananas
- ¾ szklanki soku ananasowego
- 250 g kalafiora
- 2 liście jarmużu
- szklanka zimnego oleju
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka masła
- 1,5 łyżeczki agar-agar
- sól
- pieprz
- szczypta cukru

Przygotowanie:
    Antrykot myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz za pomocą pędzelka smarujemy oliwą. Wstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię z powłoką teflonową. Wkładamy antrykot i pieczemy do momentu aż na powierzchni pojawi się krew. Przekładamy na drugą stronę i postępujemy w ten sam sposób.
    Awokado obieramy i część z niego ścieramy na tarce.
    Sok z ananasa wlewamy do rondelka, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować wsypujemy 1,5 łyżeczki agar agar-agar, mieszamy i gotujemy przez 2 minuty. Do dużej szklanki nalewamy zimny olej. Do strzykawki nabieramy przygotowany sok i kropelkami wlewamy do oleju.     Następnie przecedzamy przez sitko a otrzymany kawior myjemy w zimnej wodzie.
    Kalafior myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i umieszczamy w malakserze. Dodajemy pozostałe,  pokrojone awokado, 3 łyżki mleka, łyżeczkę masła i miksujemy na gładki krem. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
    Ananasa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy na gładki krem.  Cały krem przecedzamy przez sitko. Uzyskany sok wlewamy do garnka, stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się lekko gotować, zmniejszamy gaz i wlewamy łyżeczkę sosu sojowego, przyprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
    Jarmuż rwiemy na mniejsze kawałki i blanszujemy przez około 1,5 minuty w gorącej wodzie
    Na talerz wykładamy puree i rozprowadzamy łyżka po talerzu. Obok puree układamy zblanszowany jarmuż oraz upieczony antrykot. Mięso polewamy sosem ananasowym oraz posypujemy startym awokado i kawiorem ananasowym.



Komentarze