Crêpes suzette

  Myślę, że nie ma takiej osoby, która nie zna naleśników. Ale nie zdajemy sobie sprawy, że są popularne również w innych krajach. Do takich krajów należy Francja. Francuskie naleśniki to właśnie crêpes. Mogą być słodkie lub pikantne. 
    Ciasto może być zrobione z różnych rodzajów mąki. Z mąki gryczanej smażone są słynne naleśniki bretońskie. 
    Tradycją kuchni francuskiej jest smażenie naleśników w dzień Matki Boskiej Gromnicznej. 
To święto nazywa się La Chandeleur lub fête des chandelles. 
    Crêpes suzette jest przyrządzany z ciasta z dodatkiem soku z mandarynek i puszystym farszem z masła utwardzonego z cukrem i likierem pomarańczowym. Są bardzo smaczne i eleganckie, zwłaszcza kiedy są polane likierem i podpalone.

 Składniki:
- 4 naleśniki
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- skórka z pomarańczy
- 3,5 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki likieru pomarańczowego
- 4 łyżki brandy lub whiskey

Przygotowanie:
    Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i zalewamy go sokiem z cytryny. Zostawiamy na małym ogniu na 2 minuty nie mieszając. Kiedy cukier zacznie się rumienić wlewamy sok i skórkę z pomarańczy i szybko mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy cały czas aż sos będzie gładki. Następnie wlewamy likier pomarańczowy i mieszamy. Wkładamy naleśniki złożone w trójkąty i zamaczamy w sosie. Polewamy brandy i podpalamy. Podajemy z bitą śmietaną.







Komentarze