Myślę, że nie ma takiej osoby, która nie zna
naleśników. Ale nie zdajemy sobie sprawy, że są popularne również w
innych krajach. Do takich krajów należy Francja. Francuskie naleśniki to
właśnie crêpes. Mogą być słodkie lub pikantne.
Ciasto może być zrobione z różnych rodzajów mąki. Z mąki gryczanej smażone są słynne naleśniki bretońskie.
Tradycją kuchni francuskiej jest smażenie naleśników w dzień Matki Boskiej Gromnicznej.
To święto nazywa się La Chandeleur lub fête des chandelles.
Crêpes suzette jest przyrządzany z ciasta z dodatkiem soku z mandarynek i puszystym farszem z masła utwardzonego z cukrem i likierem pomarańczowym. Są bardzo smaczne i eleganckie, zwłaszcza kiedy są polane likierem i podpalone.
Składniki:
- 4 naleśniki
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- skórka z pomarańczy
- 3,5 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki likieru pomarańczowego
- 4 łyżki brandy lub whiskey
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i zalewamy go sokiem z cytryny. Zostawiamy na małym ogniu na 2 minuty nie mieszając. Kiedy cukier zacznie się rumienić wlewamy sok i skórkę z pomarańczy i szybko mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy cały czas aż sos będzie gładki. Następnie wlewamy likier pomarańczowy i mieszamy. Wkładamy naleśniki złożone w trójkąty i zamaczamy w sosie. Polewamy brandy i podpalamy. Podajemy z bitą śmietaną.
Ciasto może być zrobione z różnych rodzajów mąki. Z mąki gryczanej smażone są słynne naleśniki bretońskie.
Tradycją kuchni francuskiej jest smażenie naleśników w dzień Matki Boskiej Gromnicznej.
To święto nazywa się La Chandeleur lub fête des chandelles.
Crêpes suzette jest przyrządzany z ciasta z dodatkiem soku z mandarynek i puszystym farszem z masła utwardzonego z cukrem i likierem pomarańczowym. Są bardzo smaczne i eleganckie, zwłaszcza kiedy są polane likierem i podpalone.
Składniki:
- 4 naleśniki
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- skórka z pomarańczy
- 3,5 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 1,5 łyżki likieru pomarańczowego
- 4 łyżki brandy lub whiskey
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i zalewamy go sokiem z cytryny. Zostawiamy na małym ogniu na 2 minuty nie mieszając. Kiedy cukier zacznie się rumienić wlewamy sok i skórkę z pomarańczy i szybko mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy cały czas aż sos będzie gładki. Następnie wlewamy likier pomarańczowy i mieszamy. Wkładamy naleśniki złożone w trójkąty i zamaczamy w sosie. Polewamy brandy i podpalamy. Podajemy z bitą śmietaną.
Komentarze
Prześlij komentarz