Cornes de gazelles

    To arabskie ciasteczka w formie rogalików z farszem z mielonych migdałów, orzechów włoskich, cynamonu oraz wody z kwiatów pomarańczy.
    Sekret smaku ciasteczek tkwi w wodzie z kwiatów pomarańczy. To ona nadaje im niepowtarzalny smak i aromat i sprawia, że są tak pyszne.

Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru z wanilią
- 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- jajko

Składniki na farsz:
- 250 g mielonych migdałów
- 70 g mielonych orzechów włoskich
- 4,5 łyżki cukru pudru
- łyżka masła
- łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy

Przygotowanie:
    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier z wanilią, proszek do pieczenia oraz masło. Za pomocą noża rozdrabniamy składniki. Następnie dodajemy jajko oraz wodę z kwiatów pomarańczy i wyrabiamy ciasto. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Do miski wsypujemy mielone orzechy i migdały, cukier puder, masło, cynamon oraz wodę z kwiatów pomarańczy. Mieszamy i łączymy składniki aż farsz będzie jednolity.
    Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujmy, nakładamy farsz i zawijamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.



Komentarze