Beef Wellington

    Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem to danie, jakieś trzy lata temu chyba w amerykańskim czy angielskim hells kitchen to wiedziałem, że kiedyś będę musiał to spróbować.
    Cena polędwicy zawsze mnie odstraszała, że dopiero teraz postanowiłem zrobić ten rarytas :).

Składniki:
- pół kg polędwicy wołowej
- 300 g ciasta francuskiego
- 10 plasterków szynki parmeńskiej, szwarcwaldzkiej lub boczku
- 200 g pieczarek
- łyżka musztardy
- oliwa z oliwek
- żółtko
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
    Polędwicę wołową myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i smażymy polędwicę z każdej strony. Po usmażeniu mięso smarujemy musztardą oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
    Pieczarki obieramy, drobno kroimy lub miksujemy w malakserze. Smażymy na tej samej patelni z 2 łyżkami oliwy. Po usmażeniu odlewamy nadmiar wody z pieczarek. Na koniec pieczarki doprawiamy solą i pieprzem
    Na blacie lub desce rozwijamy folię spożywczą, a na niej układamy plastry szynki tak oby nachodziły na siebie. Na szynkę nakładamy pastę pieczarkową i rozsmarowujemy a następnie układamy polędwicę. Za pomocą folii spożywczej owijamy polędwicę. Całość szczelnie zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

     Na blacie rozwijamy ciasto francuskie. Schłodzoną polędwicę odwijamy z folii, kładziemy na cieście francuskim i owijamy w to ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy ponownie do lodówki na 15 minut. Po schłodzeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem oraz prószymy solą.

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut.
    Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy na około 10 minut, żeby wołowina odpoczęła a następnie kroimy na grube plastry. Najlepiej to zrobić ostrym nożem z ząbkami.



Komentarze