Śledzie po kaszubsku

     Myślę, że u każdego z Was na Wigilii nie zabraknie różnego rodzaju ryb w tym roku. U mnie w tym roku będą gościć między innymi śledzie po kaszubsku. Przyznam, że jedne z moich ulubionych ryb, jakie można spożywać w ten czas :).

Składniki:
- pół kg filetów śledziowych
- 1,5 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki cukru
- 5 łyżek oleju
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 2 cebule
- 3 łyżki octu (może też być jabłkowy)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- kilka ziarenek gorczycy

Przygotowanie:
    Filety śledziowe kroimy na kawałki, wkładamy do plastikowego pudełka, zalewamy mlekiem i wstawiamy do lodówki na całą noc.
    Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy przez chwilkę. Następnie dodajemy cukier i mieszamy. Kolejno wlewamy ocet, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie orz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy przez kilka minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy gorczyce.
    Kawałki filetów przekładamy na przemian sosem i wkładamy do lodówki. Najlepiej jest je zrobić dwa dni przed, wtedy idealnie się zamarynują.


Komentarze