Szczerze przyznam, że nigdy nie miałem okazji jeść pierogów z sercami z kaczki, ani też z innym mięsem. Zazwyczaj w moim menu przeważały pierogi z serem, ruskie czy z różnymi owocami.
I muszę przyznać, że pierogi z kaczką to dla mnie nowe doświadczenie i na pewno jeszcze nie raz pojawią się na blogu pierogi z podobnym farszem jak dziś.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- jajko
- ciepła woda
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- pół kg serc z kaczki
- marchewka
- 2 cebule
- pietruszka
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wrzucamy serca z kaczki, ziele angielskie oraz liście laurowe i stawiamy na ogniu. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotujemy do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia.
Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni przez 3 minuty. Dodajemy ugotowane serca, marchewkę, cebulę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut (część bulionu zostawiamy). Następnie mięso i warzywa przekładamy do malaksera i miksujemy (jeśli uzyskana masa jest zbyt gęsta dolewamy bulionu). Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, jajko oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto.
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
Podajemy w ciepłym rosole z dodatkiem listków bazylii i szczypiorkiem.
I muszę przyznać, że pierogi z kaczką to dla mnie nowe doświadczenie i na pewno jeszcze nie raz pojawią się na blogu pierogi z podobnym farszem jak dziś.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- pół łyżeczki soli
- jajko
- ciepła woda
- 3 łyżki rozpuszczonego masła
- pół kg serc z kaczki
- marchewka
- 2 cebule
- pietruszka
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy około 2 litry wody, wrzucamy serca z kaczki, ziele angielskie oraz liście laurowe i stawiamy na ogniu. Gdy woda zacznie się gotować dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę oraz cebulę. Gotujemy do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Po tym czasie garnek zestawiamy z ognia.
Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni przez 3 minuty. Dodajemy ugotowane serca, marchewkę, cebulę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut (część bulionu zostawiamy). Następnie mięso i warzywa przekładamy do malaksera i miksujemy (jeśli uzyskana masa jest zbyt gęsta dolewamy bulionu). Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, jajko oraz ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto.
Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie.
Podajemy w ciepłym rosole z dodatkiem listków bazylii i szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz