Już od jakiegoś czasu bardzo modna stała się kuchnia molekularna. W wielu restauracjach używa się jej by wzbogacić smakiem i wyglądem dania.
Powoli zaczynam uczyć się tego i choć dzisiaj udało mi się zrobić poniższy makaron i wcześniej pianę to mam już za sobą parę nieudanych prób. Ale jak to mówią "trening czyni mistrza".
Składniki:
- szklanka białego wina
- 2 łyżeczki cukru
- czubata łyżeczka agar-agar
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wino, gdy zacznie się lekko gotować wsypujemy cukier oraz agar-agar i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez około 2 minuty po czym przelewamy do plastikowego pojemnika. Odstawiamy
w chłodne miejsce, aż stężeje. Po tym czasie nacinamy z każdego boku i przekładamy na deskę. Kroimy nożem w cienkie plasterki.
bardzo efektowne :)
OdpowiedzUsuń