Szybka przekąska czyli chipsy z sosem serowym. Sos robiony metodą sous-vide

    Jeśli jeszcze nie masz żadnej przekąski na mecz finałowy to ta będzie idealna, prosta, szybka i do tego bardzo smaczna:).

Składniki:
- 150 g sera cheddar lub mimolette
- pół papryki jalapeno
- pół szklanki mleko
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cytrynianu sodu (możemy go uzyskać mieszając sodę oczyszczoną z kwaskiem cytrynowym)
- woreczek foliowy do żywności 
- termometr do żywności

Przygotowanie:

    Do woreczka wsypujemy sól, cytrynian sodu, wlewamy mleko i pokrojony na mniejsze kawałki ser. Woreczek zawiązujemy.
    Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, trochę więcej niż połowę i stawiamy na ogniu. Wkładamy woreczek ze składnikami. Podgrzewamy do temperatury 75 stopni i cały czas utrzymujemy tą temperaturę. Gotujemy w stałej temperaturze przez 15 minut. 
    Po tym czasie wyciągamy woreczek z wody, całą zawartość przelewamy do blendera i dodajmy pokrojoną paprykę. Wszystkie składniki miksujemy na gładki sos. 
    Sosem możemy polewać chipsy, paluszki czy warzywa. 



Komentarze