Grillowane piersi z kurczaka w marynacie musztardowej

    Bardzo mało się działo przez ostatnie kilka miesięcy na moim blogu a dużo w moim życiu, przez co zrobiło się tu tak ubogo i pusto. 
    Teraz kiedy już mam trochę więcej czasu postaram się nadrobić wszelkie zaległości i częściej dodawać przepisy na różne smakołyki. 
    Wprawdzie jeszcze prawdziwego, kalendarzowego lata nie mamy, ale myślę, że w taką pogodę jaka jest ostatnio każdy z nas ma ochotę na coś lekkiego. Dla mnie lekkie jedzenie to przede wszystkim kurczak, warzywa i owoce. Dlatego też dziś postanowiłem przyrządzić danie, po którym nie będziemy się czuć ciężko, które ma w sobie wiele witamin i przede wszystkim jest proste w przygotowaniu. 
     Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:) 

Marynata:
- 4 piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki musztardy wiśniowej
- 2 łyżeczki musztardy figowej (możemy użyć też innych musztard)
- łyżeczka oliwy z oliwy
- łyżeczka miodu
- szczypta soli i pieprzu

Sos:
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- łyżeczka octu winnego jabłkowego
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta soli i pieprzu

Pozostałe składniki:
- kilka truskawek
- rzodkiewka
- kilka listków sałaty
- 2 pokrojone na ćwiartki figi

Przygotowanie:

    Każdą pierś z kurczaka kroimy na trzy części i układamy w głębokim talerzu. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i polewamy kawałki kurczaka. Wkładamy do lodówki na około 2 h.
    Po tym czasie wyjmujemy kurczaka i pieczemy na grillu albo patelni grillowej.
    Podczas gdy na kurczak piecze się, przygotowujemy sos. Do szklanki dodajemy wszystkie składniki i mieszamy ze sobą.
    Na talerzu układamy liście salaty, dodajemy truskawki, figi, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę  oraz kawałki kurczaka i polewamy sosem.




Komentarze