Nalewka z owoców dzikiej róży

    Lubię różne rodzaje nalewek, ale ta ma w sobie coś wyjątkowego. Jest słodka, gęsta i  niezwykle aromatyczna. Nalewka różana ma działanie wzmacniające i przeciwgorączkowe.
    Dojrzewanie owoców dzikiej róży przypada na przełomie września i października. Najlepsze owoce wykorzystywane do nalewek to te zbierane po pierwszych przymrozkach.

Składniki:
- kg owoców z dzikiej róży
- 3/4 l wódki
-2 szklanki cukru

Przygotowanie:
    Owoce dokładnie myjemy i ucinamy szypułki. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, by owoce puściły sok.
    Po tym czasie owoce zalać wódką i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć słojem.
    Następnie należy przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy do butelki, zakorkować i odstawić na około 2 do 4 miesięcy.


Komentarze

  1. Nie robię nalewek - nie potrafię pozostawić napoju do leżakowania na kilka miesięcy, jest go coraz mniej i mniej ;) A naleweczka z owoców dzikiej róży miodzio.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja miesiąc wytrzymała zamknięta:), Zgadzam się, jest niesamowicie pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki jest stopień słodkości Twojej nalewki przy takiej ilości cukru? wytrawna, półwytrawna, półsłodka, słodka, bardzo słodka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi wyszła słodka, ale nie aż tak, żeby nie dało się jej pić:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz