Lubię różne rodzaje nalewek, ale ta ma w sobie coś wyjątkowego. Jest słodka, gęsta i niezwykle aromatyczna. Nalewka różana ma działanie wzmacniające i przeciwgorączkowe.
Dojrzewanie owoców dzikiej róży przypada na przełomie września i października. Najlepsze owoce wykorzystywane do nalewek to te zbierane po pierwszych przymrozkach.
Składniki:
- kg owoców z dzikiej róży
- 3/4 l wódki
-2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy i ucinamy szypułki. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, by owoce puściły sok.
Po tym czasie owoce zalać wódką i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć słojem.
Następnie należy przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy do butelki, zakorkować i odstawić na około 2 do 4 miesięcy.
Dojrzewanie owoców dzikiej róży przypada na przełomie września i października. Najlepsze owoce wykorzystywane do nalewek to te zbierane po pierwszych przymrozkach.
Składniki:
- kg owoców z dzikiej róży
- 3/4 l wódki
-2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy i ucinamy szypułki. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, by owoce puściły sok.
Po tym czasie owoce zalać wódką i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć słojem.
Następnie należy przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy do butelki, zakorkować i odstawić na około 2 do 4 miesięcy.
Nie robię nalewek - nie potrafię pozostawić napoju do leżakowania na kilka miesięcy, jest go coraz mniej i mniej ;) A naleweczka z owoców dzikiej róży miodzio.
OdpowiedzUsuńMoja miesiąc wytrzymała zamknięta:), Zgadzam się, jest niesamowicie pyszna:)
OdpowiedzUsuńjaki jest stopień słodkości Twojej nalewki przy takiej ilości cukru? wytrawna, półwytrawna, półsłodka, słodka, bardzo słodka?
OdpowiedzUsuńMi wyszła słodka, ale nie aż tak, żeby nie dało się jej pić:)
OdpowiedzUsuń