Grzane wino z imbirem i limonką

    Dziś w trzeci czwartek listopada we Francji jak i na całym świecie obchodzone jest święto Beaujolais Nouveau Day. Świętowanie rozpoczęcia sprzedaży beaujolais nouveau było kiedyś lokalną tradycją w barach w Lyonie, ale dzięki wysiłkom marketingowym moda rozpowszechniła się na cały świat. Beaujolais Nouveau to młode, lekkie i cierpkie czerwone wino, pochodzące z rejonu Beaujolais na północ od Lyonu we Francji.
    Miałem okazję dziś spróbować tego wina i mogę przyznać, że jest lekko kwaskowate, w miarę dobre, ale jakoś specjalnie nie przypadło mi do gustu.
    A dla was na chłodne dni, które powoli się do nas zbliżają przygotowałem grzane wino z dodatkiem imbiru oraz limonki. Wino z takimi dodatkami jest trochę ostre i bardzo dobrze rozgrzewa.

Składniki:
- pół szklanki wody
- sok wyciśnięty z limonki
- skórka z limonki
- jedna gwiazdka anyżu
- łyżeczka cukru
- szklanka półsłodkiego wina czerwonego
- kawałek startego imbiru
- szczypta kardamonu

Przygotowanie:
    Do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy sok i skórkę z limonki, starty imbir, cukier, kardamon oraz anyż. Stawiamy na ogniu. Kiedy zacznie się gotować wlewamy wino i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Przelewamy do kieliszka i możemy się rozgrzewać:)


Komentarze