Suflet czekoladowy

    Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z tym deserem, dlatego postanowiłem go przyrządzić. Z różnych źródeł słyszałem, że zrobienie sufletu jest ogromnie trudne i muszę przyznać, że mieli rację. 
    Najważniejszą cechą tego deseru jest jego wyrośnięcie podczas pieczenia, dlatego powinniśmy bacznie obserwować jak zachowuję się w piekarniku, w przeciwnym razie suflet może się skurczyć i stracić smak.  
    Suflet należy jeść odrazu po upieczeniu, gdyż ochłodzenie powoduje opadniecie oraz utratę smaku.

Składniki:
- 60 g mlecznej czekolady
- szklanka mleka
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli

Przygotowanie:
    W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.         W osobnym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Mieszając cały czas wlewamy mleko czekoladowe i mieszamy, aż do uzyskania gęstej masy. Ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
    Naczynia ceramiczne smarujemy dokładnie masłem i wkładamy do lodówki, by masło stwardniało.
    Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy. Białka ubijamy ze solą na sztywną pianę, dodajemy trzy łyżki cukru oraz kakao i mieszamy drewnianą łyżką.
    Masę z białek dodajemy do masy czekoladowej i całość mieszamy.
    Naczynia ceramiczne wyciągamy z lodówki, smarujemy jeszcze raz masłem i prószymy cukrem pudrem.
    Każdą kokilkę napełniamy masą czekoladową do pełna. Na wierzchu posypujemy cukrem pudrem.
    Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Suflety podajemy odrazu po upieczeniu.


Komentarze