Parfait jest doskonałym smarowidłem do chleba. Myślę, że posmakuje również tym, którzy wątróbkę omijają szerokim krokiem.
Zapraszam was do wypróbowania tego świetnego przepisu:).
Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżka brandy
- 2 łyżeczki tymianku
- szczypta soli
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 40 g masła
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni z łyżką oleju. Następnie wrzucamy wątróbkę i smażymy z każdej strony. Na koniec całość posypujemy tymiankiem oraz polewamy brandy i mieszamy. Następnie całość przekładamy do malaksera, dodajemy pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki.
Masło rozpuszczamy, zostawiamy do ostygnięcia. Za pomocą łyżki zbieramy pianę, tak by masło było czyste. Parfait wykładamy z lodówki i wlewamy sklarowane masło. Zakręcamy słoiki i ponownie wkładamy do lodówki.
Zapraszam was do wypróbowania tego świetnego przepisu:).
Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- łyżka brandy
- 2 łyżeczki tymianku
- szczypta soli
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 40 g masła
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na patelni z łyżką oleju. Następnie wrzucamy wątróbkę i smażymy z każdej strony. Na koniec całość posypujemy tymiankiem oraz polewamy brandy i mieszamy. Następnie całość przekładamy do malaksera, dodajemy pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki.
Masło rozpuszczamy, zostawiamy do ostygnięcia. Za pomocą łyżki zbieramy pianę, tak by masło było czyste. Parfait wykładamy z lodówki i wlewamy sklarowane masło. Zakręcamy słoiki i ponownie wkładamy do lodówki.
Komentarze
Prześlij komentarz