Wiśnie są jednymi z wielu moich ulubionych owoców. Uwielbiam w nich tę zarówno słodkość jak i kwaśność i to, że są tak wspaniałym dodatkiem do wielu różnych dań. Wychodzą z nich wspaniałe dżemy, marmolady czy soki. Ale z wiśni można przygotować także wspaniale, rozgrzewające nalewki, idealne na jesienne czy zimowe wieczory. Będą nie tylko pomocne przy przeziębieniach ale mogą również stanowić idealny dodatek do deserów:)
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:)
Składniki:
- 2 kg wiśni
- kg cukru
- 300 ml spirytusu
- litr wódki
Przygotowanie:
Wiśnie myjemy i drylujemy. Do słoja lub gąsiorka wkładamy wiśnię i około 20 pestek. Wszystko zasypujemy cukrem, zamykamy i odstawiamy na około 7 dni. W tym czasie wiśnie puszczą sok. Jeśli cukier pozostaje na dnie słoja należy nim potrząsnąć.
Po tym czasie sok zlewamy ze słoja, mieszamy ze spirytusem i wlewamy do butelek. Wiśnie zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.
Po tym czasie do dużego garnka wlewamy wódkę z wiśni oraz sok ze spirytusem i mieszamy. Przelewamy ponownie do czystych butelek i zostawiamy na około 2-3 miesiące w ciemne i zimne miejsce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:)
Składniki:
- 2 kg wiśni
- kg cukru
- 300 ml spirytusu
- litr wódki
Przygotowanie:
Wiśnie myjemy i drylujemy. Do słoja lub gąsiorka wkładamy wiśnię i około 20 pestek. Wszystko zasypujemy cukrem, zamykamy i odstawiamy na około 7 dni. W tym czasie wiśnie puszczą sok. Jeśli cukier pozostaje na dnie słoja należy nim potrząsnąć.
Po tym czasie sok zlewamy ze słoja, mieszamy ze spirytusem i wlewamy do butelek. Wiśnie zalewamy wódką i odstawiamy na 2 tygodnie.
Po tym czasie do dużego garnka wlewamy wódkę z wiśni oraz sok ze spirytusem i mieszamy. Przelewamy ponownie do czystych butelek i zostawiamy na około 2-3 miesiące w ciemne i zimne miejsce.
Komentarze
Prześlij komentarz