Mniszek lekarski, potocznie zwany mleczem. Myślę, że nikomu nie muszę tłumaczyć co to za roślina. Wielu z nas nie wie jak duże zastosowanie ma ta roślina.
Działa przede wszystkim leczniczo, kwiat działa moczopędnie, korzeń zawiera między innymi potas. Odwar z korzenia pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i wątrobowych.
Mniszek lekarski sprawdza się także doskonale w kuchni, bowiem młode liście mogą stanowić dodatek do wiosennej sałatki.
Jest jeszcze wiele różnych zastosowań tej pospolitej rośliny, o których możecie przeczytać w wielu artykułach dostępnych w sieci.
Ja zdecydowałem się wykorzystać kwiaty, by zrobić pyszny syrop, który mam nadzieje pomoże mi w utrzymaniu odporności, a gdy dopadnie mnie przeziębienie będzie doskonałym dodatkiem do powrotu do zdrowia. Zrobienie syropu jest bardzo proste, ale zajmuje dość dużo czasu. Musimy być cierpliwi, bo efekt końcowy jest świetny. Syrop konsystencją przypomina miód i prawie tak samo smakuje.
Składniki:
- 450 kwiatów mniszka lekarskiego
- litr wody
- sok z dwóch cytryn
- cukier (powinno być słodkie, więc ilość zależy od was, ja użyłem 10 łyżek cukru)
Przygotowanie:
Kwiaty wykładamy na blat i czekamy, aż wypełzną z nich wszystkie owady. Następnie wkładamy do durszlaka i płuczemy dokładnie wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Tak zrobiony wywar zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Po tym czasie odcedzamy mlecze i dokładnie odciskamy. Garnek wraz z wywarem stawiamy na ogniu, wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy cukier. Mieszamy wszystko razem i gotujemy na bardzo małym ogniu między 1-1,5 godziny. Następnie przelewamy do wyparzonego słoiczka i zakręcamy.
Na drugi dzień możemy odkręcić słoik i cieszyć się smakiem pysznego syropu:)
Działa przede wszystkim leczniczo, kwiat działa moczopędnie, korzeń zawiera między innymi potas. Odwar z korzenia pomaga w schorzeniach dróg żółciowych i wątrobowych.
Mniszek lekarski sprawdza się także doskonale w kuchni, bowiem młode liście mogą stanowić dodatek do wiosennej sałatki.
Jest jeszcze wiele różnych zastosowań tej pospolitej rośliny, o których możecie przeczytać w wielu artykułach dostępnych w sieci.
Ja zdecydowałem się wykorzystać kwiaty, by zrobić pyszny syrop, który mam nadzieje pomoże mi w utrzymaniu odporności, a gdy dopadnie mnie przeziębienie będzie doskonałym dodatkiem do powrotu do zdrowia. Zrobienie syropu jest bardzo proste, ale zajmuje dość dużo czasu. Musimy być cierpliwi, bo efekt końcowy jest świetny. Syrop konsystencją przypomina miód i prawie tak samo smakuje.
Składniki:
- 450 kwiatów mniszka lekarskiego
- litr wody
- sok z dwóch cytryn
- cukier (powinno być słodkie, więc ilość zależy od was, ja użyłem 10 łyżek cukru)
Przygotowanie:
Kwiaty wykładamy na blat i czekamy, aż wypełzną z nich wszystkie owady. Następnie wkładamy do durszlaka i płuczemy dokładnie wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Tak zrobiony wywar zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Po tym czasie odcedzamy mlecze i dokładnie odciskamy. Garnek wraz z wywarem stawiamy na ogniu, wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy cukier. Mieszamy wszystko razem i gotujemy na bardzo małym ogniu między 1-1,5 godziny. Następnie przelewamy do wyparzonego słoiczka i zakręcamy.
Na drugi dzień możemy odkręcić słoik i cieszyć się smakiem pysznego syropu:)
bardzo ciemny, mi wychodzi bardziej złoty, jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńciemny bo zebrany z wrześniowych mleczy, a one nie są już takie kwitnące jak wiosenne:)
OdpowiedzUsuńale mimo tego mój również jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pana blogiem, proszę o kontakt, wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń