Marzyłem, żeby zrobić ten dżem od momentu kiedy znajomy dał mi go do spróbowania, a było to chyba ponad rok temu. Był tak pyszny, że zawartość słoika znikła momentalnie.
Dżem dyniowo-jabłkowy to teraz dla mnie najlepszy owocowy smakołyk jaki może istnieć o tej porze roku. Jest słodki i ma charakterystyczny smak dzięki przyprawom jakie dodałem czyli cynamon i kardamon.
Myślę, że od dzisiaj taki dżem będzie częściej gościł w mojej spiżarni;)
Składniki na około 8 słoików (takich jak na zdjęciu)
- 2,5 kg dyni
- 1,5 kg jabłek
- sok z dwóch cytryn
- cukier
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Całą zawartość przekładamy do garnka. Tak samo postępujemy z jabłkami. Następnie wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy cukier. Ja dodałem 3/4 szklanki i dżem okazał się idealny, ale wszystko zależy od gustu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, przykrywamy garnek i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy między 1 a 1,5h co jakiś czas mieszając, żeby dżem się nie przypalił. Dziesięć minut przed zakończeniem gotowania dodajemy cynamon oraz kardamon.
Tak zrobiony dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Następnie wkładamy do garnka, wlewamy wodę do połowy wysokości słoików i gotujemy przez 10 minut. Teraz możemy być pewni, że dżem nie zepsuje się nam i będziemy mogli cieszyć się smakiem tego niesamowitego dżemu również w zimie.
Dżem dyniowo-jabłkowy to teraz dla mnie najlepszy owocowy smakołyk jaki może istnieć o tej porze roku. Jest słodki i ma charakterystyczny smak dzięki przyprawom jakie dodałem czyli cynamon i kardamon.
Myślę, że od dzisiaj taki dżem będzie częściej gościł w mojej spiżarni;)
Składniki na około 8 słoików (takich jak na zdjęciu)
- 2,5 kg dyni
- 1,5 kg jabłek
- sok z dwóch cytryn
- cukier
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki świeżo zmielonego kardamonu
Przygotowanie:
Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Całą zawartość przekładamy do garnka. Tak samo postępujemy z jabłkami. Następnie wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy cukier. Ja dodałem 3/4 szklanki i dżem okazał się idealny, ale wszystko zależy od gustu. Mieszamy wszystko drewnianą łyżką, przykrywamy garnek i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy między 1 a 1,5h co jakiś czas mieszając, żeby dżem się nie przypalił. Dziesięć minut przed zakończeniem gotowania dodajemy cynamon oraz kardamon.
Tak zrobiony dżem przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. Następnie wkładamy do garnka, wlewamy wodę do połowy wysokości słoików i gotujemy przez 10 minut. Teraz możemy być pewni, że dżem nie zepsuje się nam i będziemy mogli cieszyć się smakiem tego niesamowitego dżemu również w zimie.
Komentarze
Prześlij komentarz