Nie pamiętam kiedy dokładnie to było, ale pierwszy raz spróbowałem je na festiwalu pierogów w Krakowie. Po zjedzeniu pierwszego kęsa wiedziałem, ze muszę kiedyś je zrobić.
Myślę, że każdy z was potrafiłby zrobić takie pierogi, tym bardziej, że nadzienie jest proste do zrobienia i do tego pyszne, a wyrobienie ciasta to już tylko drobnostka.
Składniki:
- pół kg mąki
- jajko
- 3 łyżki oleju
- ciepła woda
- 5 łyżek mrożonego szpinaku
- 250 sera feta
- 220 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Szpinak miksujemy w blenderze na gładką masę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, szpinak i tyle ciepłej wody aż zużyjemy całą mąkę a ciasto będzie miękkie. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, to wówczas dodajemy mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ser feta wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Pomidory miksujemy w blenderze i dodajemy do miski. Mieszamy oba składniki ze sobą.
Ciasto wałkujemy na cienki placek (około 3 mm), szklanką wycinamy kółka z ciasta, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i stawiamy na ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy pierogi (około 10 sztuk). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Podajemy z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną i posypką z suszonych pomidorów i czosnku.
Myślę, że każdy z was potrafiłby zrobić takie pierogi, tym bardziej, że nadzienie jest proste do zrobienia i do tego pyszne, a wyrobienie ciasta to już tylko drobnostka.
Składniki:
- pół kg mąki
- jajko
- 3 łyżki oleju
- ciepła woda
- 5 łyżek mrożonego szpinaku
- 250 sera feta
- 220 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Szpinak miksujemy w blenderze na gładką masę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, szpinak i tyle ciepłej wody aż zużyjemy całą mąkę a ciasto będzie miękkie. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, to wówczas dodajemy mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ser feta wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Pomidory miksujemy w blenderze i dodajemy do miski. Mieszamy oba składniki ze sobą.
Ciasto wałkujemy na cienki placek (około 3 mm), szklanką wycinamy kółka z ciasta, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i stawiamy na ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy pierogi (około 10 sztuk). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Podajemy z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną i posypką z suszonych pomidorów i czosnku.
Bardzo lubię pierogi z szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a smakuje na pewno równie dobrze;-)
OdpowiedzUsuńMM
Smakuje wyjątkowo, na pewno są całkiem inne niż pierogi ze serem czy ruskie:)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że pomidory mieszamy z olejem?
OdpowiedzUsuńw przepisie jest napisane gdzie i kiedy dodajemy olej:)
OdpowiedzUsuń