Pierogi ze szpinakiem, serem feta i suszonymi pomidorami

    Nie pamiętam kiedy dokładnie to było, ale pierwszy raz spróbowałem je na festiwalu pierogów w Krakowie. Po zjedzeniu pierwszego kęsa wiedziałem, ze muszę kiedyś je zrobić. 
    Myślę, że każdy z was potrafiłby zrobić takie pierogi, tym bardziej, że nadzienie jest proste do zrobienia i do tego pyszne, a wyrobienie ciasta to już tylko drobnostka.

 Składniki:
- pół kg mąki
- jajko
- 3 łyżki oleju
- ciepła woda
- 5 łyżek mrożonego szpinaku
- 250 sera feta
- 220 suszonych pomidorów

Przygotowanie:
    Szpinak miksujemy w blenderze na gładką masę.

    Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej, szpinak i tyle ciepłej wody aż zużyjemy całą mąkę a ciasto będzie miękkie. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, to wówczas dodajemy mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
    Ser feta wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Pomidory miksujemy w blenderze i dodajemy do miski. Mieszamy oba składniki ze sobą.
    Ciasto wałkujemy na cienki placek (około 3 mm), szklanką wycinamy kółka z ciasta, nakładamy farsz i zlepiamy dokładnie brzegi.
    Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i stawiamy na ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy pierogi (około 10 sztuk). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
    Podajemy z jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną i posypką z suszonych pomidorów i czosnku.




Komentarze

  1. Bardzo lubię pierogi z szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, a smakuje na pewno równie dobrze;-)
    MM

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakuje wyjątkowo, na pewno są całkiem inne niż pierogi ze serem czy ruskie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozumiem, że pomidory mieszamy z olejem?

    OdpowiedzUsuń
  5. w przepisie jest napisane gdzie i kiedy dodajemy olej:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz