To tłusty wypiek hiszpański w kształcie długiego prętu. Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta i smażonego w wysokiej temperaturze. Churros sprzedawane są w specjalnych sklepach zwanych Churreria. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Zwykle posypuje się churros cukrem pudrem
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 2 jajka
- olej
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło oraz sól i stawiamy na gazie. Gotujemy do momentu aż masło się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Gdy ciasto będzie gładkie i łatwo będzie się odrywać od garnka zdejmujemy garnek. Dodajemy jajko i miksujemy. Miksując nadal dodajemy drugie jajko.
W garnku rozgrzewamy olej do 180 stopni. Żeby sprawdzić czy temperatura jest już prawidłowa wkładamy drewnianą łyżkę do oleju. Tworzące się wokół łyżki bąbelki wskazują, że olej jest odpowiednio rozgrzany.
Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Za pomocą łyżki cedzakowej wykładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz