Szakszuka

     To danie kuchni tunezyjskiej które tradycyjnie składa się z pikantnych kiełbasek merguez, cebuli, papryki i jajka. W innych wersjach możemy spotkać także szakszukę z pomidorami, kurczakiem, czosnkiem i wieloma innymi składnikami, które nadają temu daniu niepowtarzalny smak.

Składniki (na jedną porcję):
- 3 duże pomidory
-  pół cebuli
- papryka
- 2 ząbki czosnku
- 2 kiełbaski merguez lub kilka plasterków szynki lub kawałki upieczonego kurczaka
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 2 jajka

Przygotowanie:
    Pomidory należy sparzyć w gorącej wodzie, następnie przenieść do zimnej i obrać ze skórki. Następnie wyciąć gniazda nasienne i drobno pokroić w kostkę. Paprykę oraz cebulę również kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
    Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę. Kiedy będzie gorąca dodajemy czosnek i cebulę i chwilę szklimy mieszając. Kolejno dodajemy kurczaka, paprykę oraz pomidory i podsmażamy aż pomidory oraz papryka będą miękkie. Należy uważać, żeby z pomidorów nie zrobił się sos. Po tym czasie wbijamy jajka. Smażymy do momentu aż białko się zetnie a żółtko zostanie płynne. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy pociętą natką pietruszki.


Komentarze