Piersi z indyka w glazurze miodowo-pomarańczowej z imbirem

    To miał być weekend wypoczynkowy, ale przemienił się w pieczenie i gotowanie. Najpierw były pierniczki, kilka innych dań i w końcu nadszedł czas na indyka. Ale nie żałuje, że ten weekend taki był, bo miałem okazję przyrządzić indyka z takim świetnym sosem. Indyk nie dość, że wyszedł miękki to i soczysty, idealny na niedzielny obiad.

Składniki:
- około 0.5 kg piersi z indyka
- 2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy

Przygotowanie:
    Piersi z indyka dokładnie myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, posypujemy przyprawą do mięs, polewamy olejem lub oliwą i wkładamy do lodówki na godzinę.
    Przygotowujemy glazurę, Do miski dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy, miód, imbir oraz musztardę i mieszamy ze sobą.
    Indyka wyciągamy z lodówki. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem.Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40-60 minut.
    Podajemy z pieczonymi ziemniakami, rukolą, pomidorami i pomarańczą.
    Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz