Panna cotta waniliowa, wiórki czekolady oraz puder z truskawek

    Panna cotta to jeden z moich ulubionych włoskich deserów. Uwielbiam ją, bo jest lekka, puszysta
i rozpływa się w ustach.
    Najlepsze w niej jest to, że można ją podawać z różnymi składnikami, eksperymentować na wiele sposobów i zawsze będzie pyszna.

Składniki (4 porcje):
 - 300 ml śmietanki 30%
- 250 ml mleka
- 4 łyżeczki żelatyny
- laska wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
- czekolada gorzka
- szklanka liofilizowanych truskawek

Przygotowanie:
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody. Mleko oraz śmietankę wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Dodajemy laskę wanilii oraz cukier. Kiedy będzie będzie już gorące wyjmujemy laskę wanilii i wlewamy namoczoną wcześniej żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Uzyskaną masę wlewamy do filiżanek a po schłodzeniu wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
    Truskawki mielimy w młynku do kawy na puder, zaś czekoladę ścieramy obieraczką do warzyw. 


Komentarze