Zupa krem z kasztanów

    Jesień to czas wielu wspaniałych produktów które najświeższe dostępne są tylko w tę porę roku. 
Do jednych z moich ulubionych należą kasztany, które w ostatnich latach są coraz bardziej dostępne w różnych sklepach czy na targach. Kiedy widzę i czuje zapach upieczonych kasztanów
to czuje już nadciągającą jesień. Ale nie pełną smutku i przygnębienia, ale przepełnioną wspaniałymi zapachami warzyw, owoców czy grzybów.
    Kasztany w połączeniu z takimi składnikami jak imbir czy kardamon nadają zupie charakterystyczny jesienny charakter i działają rozgrzewająco, dlatego jest to idealne danie na zbliżające się chłodne dni.

Składniki:
- 500 g kasztanów jadalnych
- ugotowany kawałek selera, pietruszka oraz marchewka
- bulion warzywny
- cebula
- mały kawałek imbiru
- pół szklanki jogurtu greckiego lub mleka kokosowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta kardamonu
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
    Kasztany myjemy i nacinamy w kształcie krzyżyka. Gotujemy przez około 10 minut, po czym odcedzamy, zalewamy zimną wodą, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
    Seler, pietruszkę, marchewkę, imbir oraz cebulę kroimy drobno w kostkę.
    Garnek z grubym dnem stawiamy na ogniu i wlewamy oliwę. Kiedy oliwa będzie już rozgrzana dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy co jakiś czas mieszając by się nie przypaliła. Następnie dodajemy imbir oraz seler, marchewkę i pietruszkę oraz kasztany i przez około 2-3 minuty smażymy łącząc ze sobą składniki. Po tym czasie wlewamy bulion (tyle by zakrył wszystkie składniki).
    Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut po czym dodajemy jogurt lub mleko i mieszamy. Na koniec przyprawiamy kardamonem, solą i pieprzem według uznania.



Komentarze