Dorada z sosem holenderskim i puree z karczocha

    Wcześniej w moim menu ryby królowały dość rzadko a jeśli już to były to ryby mrożone albo z puszki. Może i były smaczne, ale czy zdrowe to pewnie niekoniecznie. Uważam, że to najwyższy czas by zakończyć stare przyzwyczajenia i zacząć jeść to co świeże i przede wszystkim zdrowe.
    Myślę, że gdy zobaczycie przepis i poniższe zdjęcie to zachęci was to do zrobienia tego pysznego dania.

Składniki (dla 2 osób):
- dorada
- karczoch
- 2 żółtka
- 50 g rozpuszczonego masła
- 5 łyżeczek soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- woda
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli
- sól
- pieprz

Przygotowanie:
    RYBA: Doradę filetujemy i usuwamy wszystkie ości. Do niewielkiej miski nalewamy pół litra zimnej wody, wsypujemy sól gruboziarnistą i wkładamy filety. Zostawiamy w lodówce przez około 20 minut.
Po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym i prószymy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy patelnię wraz z oliwą z oliwek i smażymy filety skórą do dołu do momentu aż skóra będzie ładnie zarumieniona po czym przekładamy na drugą stronę na około minutę.
    PUREE: Karczocha obieramy z grubych listków oraz odcinamy łodygę. Gotujemy w wodzie z 3 łyżkami soku cytrynowego przez około 40 minut. Po ugotowaniu obieramy go i wyciągamy cały miąższ, który następnie miksujemy za pomocą blendera.
    SOS: Nad gotującą się wodą układamy metalową miskę. Żółtka ubijamy na puszystą masę wraz z dwiema łyżkami wody oraz 2 łyżkami soku z cytryny. Cały czas ubijając dodajemy rozpuszczone masło.
Na koniec przeprawiamy solą oraz pieprzem według uznania.





Komentarze