Risotto z krewetkami i kawiorem

    Żeby zjeść eleganckie danie nie musimy iść do drogiej restauracji, ale przyrządzić je sami w domu. Wystarczy tylko zakupić dane produkty i działać. Nie każdemu za pierwszym razem wyjdzie idealne danie, ale myślę, że chęć zrobienia samemu będzie już dużym sukcesem. 

Składniki (dla 2 osób):
- 3/4 szklanki ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 szklanki białego wina
- 1/5 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- mała żółta cebula
- łyżka masła
- 2 łyżki parmezanu
- 10 krewetek
- czarny kawior
- natka pietruszki
- liście kolendry

Przygotowanie:
    Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
    Garnek stawiamy na ogniu i wlewamy oliwę. Kiedy będzie już nagrzana wrzucamy czosnek oraz cebulę i szklimy przez chwilę (1-2 minuty). Następnie wrzucamy ryż i mieszamy przez minutę po czym wlewamy wino. Po odparowaniu wina wlewamy trochę wody i cały czas mieszamy (wodę cały czas dolewamy, do momentu aż ryż zrobi się miękki).
    Kiedy ryż będzie lekko miękki wrzucamy krewetki (można pokroić na mniejsze części).
    Na sam koniec dodajemy masło oraz parmezan i mieszamy. Risotto powinno mieć lejącą konsystencję.
    Wykładamy na talerz, posypujemy listkami kolendry oraz pietruszki i układamy kawior.


Komentarze