Cykoria, szynka, jadalna ziemia, mus z cebuli, sos winegret, popiół z palonych igieł świerkowych

    Cykoria z reguły jest lekko gorzkim rodzajem sałaty ale w połączeniu z musem z cebuli staje się bardziej apetyczna.
    Dodatki takie jak jadalna ziemia, szynka, sos winegret czy popiół dają zarówno ciekawy efekt wizualny jak i smakowy.

Składniki (2 porcje):
Mus:
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1/3 szklanki bulionu 
- 1/3 szklanki 30% śmietanki
- pół szklanki mleka
- duża szczypta soli
- 2 łyżeczki gumy guar

Sos winegret:
- łyżeczka musztardy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka octu winnego

 Pozostałe składniki:
- 2 cykorie
- 6 plasterków szynki
- igły świerka
- plasterek ciemnego pieczywa

Przygotowanie:
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Garnek stawiamy na ogniu, wlewamy olej a następnie wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu aż będzie miękka. Mieszamy cały czas by jej nie przypalić. Kolejno wlewamy bulion, śmietankę, mleko i mieszamy wszystko ze sobą. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut po czym miksujemy blenderem na gładki krem. Cały krem przecieramy przez sitko i przelewamy do garnka. Wsypujemy sól, gumę guar i mieszamy. Stawiamy na ogniu i chwilkę podgrzewamy po czym przelewamy do plastikowego naczynia.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy gałązki świerku i wkładamy do pieca. Zostawiamy około 10-15 minut do momentu aż zrobią się czarne. Po wyjęciu i ostudzeniu ściągamy igły z gałązek. Rozdrabniamy na proszek w moździerzu lub młynku do kawy.
    Składniki na winegret mieszamy ze sobą.
    Cykorie myjemy i obieramy plasterki. Każdy z nich kroimy na mniejsze kawałki. Plasterki szynki rolujemy.Pieczywo kruszymy na małe kawałki.





Komentarze