Tartiflette

    To francuska zapiekanka pochodząca z Górnej Sabaudi, wykonana z ziemniaków, sera reblochon oraz boczku i cebuli. Wspaniale rozgrzewa smakiem oraz zapachem, jest idealna na zimowy wieczór i do tego bardzo prosta w wykonaniu.

Składniki: 
- kg ziemniaków pokrojonych w grube plastry
- 4 żółte cebule, obrane i pokrojone w piórka
- 75 g drobno pokrojonego boczku
- pół szklanki wina
- ser reblochon
- łyżka masła
- pieprz i sól

Przygotowanie:
    Do dużego garnka o grubym dnie wrzucamy boczek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy masło oraz cebule i mieszając podsmażamy do momentu aż będzie miękka. Dodajemy ziemniaki, wlewamy wino i smażymy co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło (czas smażenia wynosi około 20-30 minut).
Pod koniec smażenia przyprawiamy solą oraz pieprzem.
    Po usmażeniu przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego a na spód układamy kawałki sera.    
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i pieczemy przez 30 minut.


Komentarze