Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las)

    Jeśli  święta mają być syte to nie może oczywiście zabraknąć deseru. W moim domu rodzinnym prawie na każde większe święta robi się tort i przeważnie jest to tort szwarcwaldzki. Jest on jednym z moich ulubionych jakie mogą być. Prosty w wykonaniu i przede wszystkim bardzo słodki :).

Składniki na masy:
- litr śmietany 30% lub 32%
- 3 łyżeczki kakao
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki żelatyny
- szklanka cukru pudru
- około 30 sztuk wiśni w spirytusie
- kieliszek soku z wiśni

Składniki na biszkopt:
- pół szklanki mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao

Przygotowanie:
    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao. Wylewamy na tortownicę i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Masa I: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy i pod koniec dodajemy pól szklanki cukru, ostudzoną płynną czekoladę, kakao, żelatynę i kieliszek soku z wiśni. Po połączeniu w/w składników dodajemy wiśnie i mieszamy łyżką.
    Masa II: Pozostałe pół litra śmietany ubijamy z cukrem i łyżeczką żelatyny.
    Ostudzony biszkopt kroimy na dwie płaskie części. Spód biszkoptu nasączamy spirytusem pomieszanym z sokiem wiśniowym i wykładamy masę czekoladową. Przykrywamy drugą częścią ciasta i ponownie nasączamy. Wkładamy do lodówki by masa czekoladowa zastygła. Następnie na wierzch wykładamy ubitą śmietanę i rozprowadzamy ją również po bokach. Dekorujemy czekoladą oraz wiśniami.
   Przed spożyciem wkładamy do lodówki na kilka godzin.




Komentarze