Filety z kaczki z sosem śliwkowym

    Święta się zbliżają a we francuskich sklepach króluje kaczka. Można kupić każdą część, od filetów przez kości aż po fois gras. Skorzystałem z okazji i zaopatrzyłem się w różne części kaczki.
Na pierwszy rzut poszły filety z kaczki z pysznym sosem śliwkowym.

Składniki:
- 2 filety z kaczki
- łyżka miodu
- szczypta soli i pieprzu
- 6 łyżek powidła śliwkowego
- 2 łyżeczki posiekanego imbiru
- ząbek czosnku, drobno pokrojony
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 goździki
- gwiazdka anyżu
- 3 łyżki wody

Przygotowanie:
    Filety z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Polewamy miodem oraz prószymy solą i pieprzem. Skórę nacinamy w kratkę. Układamy filety skórą do dołu na suchej patelni. Smażymy do momentu, aż skóra będzie zarumieniona, po czym przekładamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 180 stopni i zostawiamy na 15 minut. Po tym czasie kroimy na plastry.
    Sos: Na patelnie wlewamy oliwę, dodajemy imbir, czosnek i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy więcej wody. Na koniec wyjmujemy z sosu goździki oraz anyż a pozostały sos miksujemy blenderem.




Komentarze

Prześlij komentarz