Burger wołowo-wieprzowy z sosem barbecue

    Są już na moim blogu burgery wegańskie a dziś coś dla prawdziwych smakoszy tego dania czyli burgery wołowo-wieprzowe z sosem barbecue.
    Mój znajomy kiedyś powiedział tak: "burgery bez mięsa to tak jak piwo bezalkoholowe, złe z natury", dlatego myślę, że teraz nikt nie powinien narzekać :).

Składniki na burgery (około 15 sztuk):
- pół kg mięsa wołowego
- pół kg mięsa wieprzowego
- sól, pieprz
- łyżeczka majeranku
- szczypta kminku, ostrej papryki, cynamonu, zmielonych ziaren kolendry, tymianku i ziół prowansalskich
- jajko
- oliwa z oliwek

Składniki na sos barbecue:
- pół szklanki ketchupu
- 8 łyżek wody
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oliwy

Dodatki:
- bułki do burgerów
- sałata
- pomidor
- czerwona cebula

Przygotowanie:
    Mięso wołowe i wieprzowe mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia z grubymi oczkami. Dodajemy jajko, przyprawiamy przygotowanymi ziołami i mieszamy dokładnie ze sobą. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
    Z przygotowanego mięsa formujemy cienkie hamburgery, które następnie moczymy w oliwie z oliwek. Pieczemy na patelni grillowej około 3-4 minuty z obu stron.
    Wszystkie składniki na sos umieszczamy w garnku z grubym dnem i stawiamy na ogniu. Mieszamy do połączenia się składników i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy sos będzie gęsty, ściągamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.


Komentarze

  1. Mniam :) Lubię od czasu do czasu zjeść takie prawdziwego burgera... Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No i to dopiero jest burger! Chociaż ja akurat najbardziej lubię burger wołowy, no ale wieprzowy też pycha. Muszę przyznać, że zachwycił mnie też sam sos. Sama nigdy nie robiłam barbecue, ale bardzo chętnie spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz