Pikantny chutney rabarbarowy

    Zacznijmy może od tego czym jest chutney. Otóż chutney jest gęstym sosem używanym w kuchni indyjskiej. Sporządzany jest z warzyw, owoców z dodatkiem cebuli, rodzynek, musztardy itd. Używa się go zarówno do potraw mięsnych jak i warzywnych. Może mieć smak słodki lub pikantny. 
    W Polsce można znaleźć odpowiednik tego sosu o nazwie gąszcze.  
    Chutney który przygotowałem idealnie nadaje się do kurczaka czy kiełbasek wieprzowych. Wypróbowałem wczoraj tortille z kurczakiem, mango, miętą i chutney rabarbarowym i smak jest świetny. Dziś jadłem sos z kiełbaskami wieprzowymi i też jest nieźle. Myślę, że można ją podawać w różnych wariacjach, wystarczy tylko trochę kreatywności :).

Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 500 g rabarbaru
- cebula
- 200 g brązowego cukru
- 15 ml winegret jabłkowego
- łyżeczka garam masala
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
    Cebulę i czosnek kroimy drobno. Rabarbar kroimy w kostkę.
    Do garnka z grubym dnem wlewamy olej i dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy przez około 2-3 minuty na małym ogniu. Następnie wsypujemy brązowy cukier i przez chwilę karmelizujemy cały czas mieszając. Po upływie około 2 minut dodajemy rabarbar, winegret oraz garam masala. Dusimy na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając przez 50 minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.
   


Komentarze