Kurczak po indyjsku

    Na pewno niepowtarzalną cechą kuchni indyjskiej są różnorodne przyprawy i wiele ciekawych dań z nich powstających. Myślę, że mając w domu niektóre z tych przypraw można wyczarować niesamowite smaki. Swoje danie wymyśliłem mieszając kilka przypraw jakie miałem pod ręką i powiem wam, że wyszło z nich bardzo ciekawe połączenie. 

 Składniki (dla dwóch osób):
- 2 piersi z kurczaka
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki curry
- szczypta ostrej papryki, cynamonu, imbiru, soli, pieprzu
- 3 pokruszone liście laurowe
- 3 goździki
- kilka ziaren kolendry
- 4 łyżki mleczka kokosowego
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z połówki limonki
- ryż

Przygotowanie:
    Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Na patelnię wsypujemy wszystkie przyprawy tzn. kumin, ostrą i słodką paprykę, cynamon, imbir, łyżeczkę curry, sól, pieprz, liście laurowe, goździki oraz kolendrę i podsmażamy przez kilka minut co jakiś czas mieszając. Następnie przekładamy przyprawy do moździerza i mielimy. Tak przygotowane zioła mieszamy z kurczakiem i całość polewamy dwiema łyżkami oliwy. Kurczaka wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
    Po tym czasie na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy i podpiekamy kurczaka. Kurczaka wykładamy z patelni. Do pozostałego sosu z kurczaka na patelni dolewamy mleczko kokosowe i sok z limonki i przez około 5 minut gotujemy na wolnym ogniu mieszając.
    Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu z łyżeczką curry.
    Na talerz wsypujemy ryż, następnie wykładamy kurczaka i polewamy sosem.


Komentarze