Dziś przepis na szybki, prosty i przede wszystkim zdrowy obiad. Mamy to co nasz organizm najlepiej przyswaja czyli kasza, ryba i warzywa. Myślę, że taki obiad jest idealny na każdy ciepły dzień, gdyż mięso jest delikatne a warzywa sprawiają orzeźwienie.
Ryba plamiak jest gatunkiem ryby z rodziny dorszowatych, dlatego jeśli nie znajdziecie takiej w sklepie to jak najbardziej możecie wykorzystać dorsza.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:)
Składniki:
- 2 filety plamiaka lub dorsza
- 3 łyżki masła
- torebka kaszy kuskus
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 suszone pomidory
Dodatki:
- 2 rzodkiewki
- kukurydza konserwowa
- liście sałaty
Przygotowanie:
Filety dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Prószymy solą i pieprzem z obu stron oraz skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy startą skórką z cytryny. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, wkładamy filety i podpiekamy z obu stron.
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieje.
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
Na talerz wykładamy kaszę kuskus i posypujemy ją suszonymi pomidorami. Następnie na kaszy układamy podsmażone filety i kolejno pokrojoną rzodkiewkę, liście sałaty i kukurydzę.
Ryba plamiak jest gatunkiem ryby z rodziny dorszowatych, dlatego jeśli nie znajdziecie takiej w sklepie to jak najbardziej możecie wykorzystać dorsza.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:)
Składniki:
- 2 filety plamiaka lub dorsza
- 3 łyżki masła
- torebka kaszy kuskus
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 2 suszone pomidory
Dodatki:
- 2 rzodkiewki
- kukurydza konserwowa
- liście sałaty
Przygotowanie:
Filety dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Prószymy solą i pieprzem z obu stron oraz skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy startą skórką z cytryny. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, wkładamy filety i podpiekamy z obu stron.
Kaszę kuskus zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieje.
Suszone pomidory kroimy w drobną kostkę.
Na talerz wykładamy kaszę kuskus i posypujemy ją suszonymi pomidorami. Następnie na kaszy układamy podsmażone filety i kolejno pokrojoną rzodkiewkę, liście sałaty i kukurydzę.
Komentarze
Prześlij komentarz