Filety z kurczaka z soczewicą, prażonymi migdałami i smażonymi rzodkiewkami

    Kolejny przepis na danie ze zdrowymi produktami i tym samym idealne dla osób będących na diecie lub chcących zdrowo się odżywiać. 
    Soczysty kurczak i takie dodatki jak soczewica, migdały i rzodkiewki sprawiają, że danie idealnie komponuje się ze sobą zarówno smakowo jak i wizualnie. 
    Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam do polubienia mojego bloga na facebook:)  

Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- pół łyżeczki rozmarynu
- sól
- pół szklanki zielonej soczewicy
- 3 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżki płatków migdałów
- 2 rzodkiewki
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek

Dodatki: 
- sałata
- żurawina
- ogórek kiszony

Przygotowanie:
    Filety z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy każdy na dwie części. Prószymy solą, pieprzem, rozmarynem, imbirem oraz słodką papryką z obu stron. Tak przygotowane filety wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie na patelnie wlewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła i wkładamy filety. Smażymy aż do zarumienienia.
    Do garnka nalewamy wodę, wrzucamy soczewicę i stawiamy na ogniu. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. U mnie trwało to około 35 minut.
    Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, do momentu aż zrobią się lekko brązowe.
    Na tej samej patelni dodajemy łyżkę masła, czekamy aż się rozpuści, wkładamy rzodkiewki.
    Na talerz wykładamy soczewicę i posypujemy ją prażonymi migdałami i żurawiną a następnie układamy filety z kurczaka, sałatę, ogórka kiszonego i rzodkiewki. 


  

Komentarze