Crème brûlée z sosem balsamicznym i arbuzem

    Crème brûlée to deser przygotowywany z śmietanki kremówki, wanilii, żółtek jajek oraz cukru. Całość jest uwieńczona warstwą skarmelizowanego cukru.  Bywa podawany z różnymi dodatkami np czekoladą czy owocami. 
    
Składniki (4 porcje):
- 500 ml śmietanki 30%
- laska wanilii
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru białego
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- pół szklanki octu balsamicznego
- 4 łyżki cukru
- kawałek arbuza lub inne owoce

Przygotowanie:
    Śmietankę wlewamy do garnka i stawiamy na ogniu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, wyciągamy ziarenka i wrzucamy do garnka z śmietanką. Do garnka dodajemy też laskę wanilii, dzięki temu śmietanka będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Podgrzewamy śmietankę na niewielkim ogniu, chwilę gotujemy, mieszając po czym odstawiamy z ognia i wyjmujemy laskę wanilii.
    W osobnej misce ucieramy żółtka z 3 łyżkami cukru. Cały czas miksując na niewielkich obrotach wlewamy małym strumieniem śmietanę. Następnie przelewamy sos do żaroodpornych kokilek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 120 stopni. Po tym czasie wyciągamy z pieca i zostawiamy do ostygnięcia po czym wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
    Kiedy crème brûlée chłodzi się przygotowujemy sos. Na małą patelnię wlewamy ocet balsamiczny i wsypujemy 4 łyżki cukru. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy co jakiś czas mieszając. Podgrzewamy do momentu aż ocet wyparuje a sos stanie się gęsty. Po tym czasie sos przelewamy do miseczki.
    Crème brûlée wyciągamy z lodówki, posypujemy cukrem trzcinowym i karmelizujemy za pomocą palnika. Jeżeli nie mamy palnika możemy skarmelizować cukier w piekarniku, włączając opcje grill.
    Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i układamy na skarmelizowanym cukrze. Podajemy z sosem balsamicznym.


 

Komentarze

Prześlij komentarz