Szaszłyki mięsno-warzywne marynowane w trawie cytrynowej i tymianku

    Dziś u mnie prosty przepis na pyszny obiad z wykorzystaniem trawy cytrynowej. Kiedyś już marynowałem karkówkę trawą cytrynową, dzięki której mięso było soczyste. Dziś mięso wyszło dokładnie tak soczyste jak ostatnio i doskonale nasiąknięte smakiem trawy i tymianku.

Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- papryka zielona
- papryka czerwona
- cebula
- 2 pomidory
- 2 cukinie
- świeży tymianek-około 10 mniejszych gałązek
- 6 sztuk trawy cytrynowej
- oliwa z oliwek
- szczypta pieprzu i soli
- łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:
    Piersi z kurczaka myjemy, odcinamy nie potrzebne błonki i kroimy w kostkę.
    Paprykę, pomidory, cebulę i cukinie kroimy na mniejsze kawałki (może być w większą kostkę).
    Wszystkie składniki umieszczamy w osobnych miskach.
    Trawę cytrynową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pociętą trawę cytrynową umieszczamy w blenderze, dodajemy tymianek, wlewamy 6 łyżek oliwy z oliwek i miksujemy wszystko. Na koniec marynatę przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowaną marynatę mieszamy z kurczakiem i pozostałymi warzywami.
    Wszystkie składniki wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dzięki temu nasiąkną one całą marynatą.
     Po tym czasie nabijamy składniki na patyczki i grillujemy lub pieczemy w piekarniku.


Komentarze