Jesień to piękna pora roku, ale najpiękniejsza jest w lesie, wszędzie jest pełno kolorowych liści i gdzieniegdzie można spotkać takie smakołyki jak borówki czy jeżyny. W tym roku miałem okazję być w lesie i zbierać zarówno borówki jak i jeżyny. Część z nich zostawiłem, zamroziłem i dziś postanowiłem wykorzystać tych pysznych drożdżówek.
Składniki:
- pół kg mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- szklanka mleka
- 25 g drożdży
- 120 g margarny
- bułka tarta
- jeżyny
- borówki
Kruszonka:
- 50 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 100 g mąki
Przygotowanie:
Kruszonka: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy rękami tak by powstały okruchy.
Stawiamy garnek na ogniu. Do garnka dodajemy margarynę, rozpuszczamy ją. Wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Przelewamy do miski, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość dzielimy je na mniejsze kawałki (mi wyszło 15), formujemy okrągłe placki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Następnie za pomocą szklanki robimy wgłębienia w każdym placku. Wsypujemy do każdego wgłębienia pół łyżeczki bułki tartej, borówki lub jeżyny i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)
Składniki:
- pół kg mąki pszennej
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- szklanka mleka
- 25 g drożdży
- 120 g margarny
- bułka tarta
- jeżyny
- borówki
Kruszonka:
- 50 g margaryny
- 4 łyżki cukru
- 100 g mąki
Przygotowanie:
Kruszonka: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i rozcieramy rękami tak by powstały okruchy.
Stawiamy garnek na ogniu. Do garnka dodajemy margarynę, rozpuszczamy ją. Wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Przelewamy do miski, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy na 10 minut.
Po tym czasie do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto. Tak przygotowane ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość dzielimy je na mniejsze kawałki (mi wyszło 15), formujemy okrągłe placki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Następnie za pomocą szklanki robimy wgłębienia w każdym placku. Wsypujemy do każdego wgłębienia pół łyżeczki bułki tartej, borówki lub jeżyny i posypujemy kruszonką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)
Połączenie moich 2 ulubionych owoców z kruszonką i pysznym drożdżowym ciastem ! Oj jak ja bym teraz zjadła taką ciepłą drożdżówkę z mlekiem :)
OdpowiedzUsuńNatalie zostało ich jeszcze sporo, więc mogę Ci wysłać na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńU Ciebie jak zwykle smacznie! :)
OdpowiedzUsuńinaczej być nie morze Joanno:)
OdpowiedzUsuń