Placki dyniowe

    Z dyni robiłem już wiele różnych dań i zamierzam dalej poznawać smaki tego świetnego warzywa. Dziś przyszła kolej na placki dyniowe. Są proste w zrobieniu i do tego bardzo smaczne:)

Składniki:
- 1,5 kg startej dyni
- pokrojona w  kostkę czerwona cebula
- 3 łyżki mąki
- jajko
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- pieprz
- olej z pestek winogron

Przygotowanie:
    Startą dynię wkładamy do miski, dodajemy mąkę, jajko, pokrojoną cebulę, oraz pozostałe przyprawy. Wszystko mieszamy łyżką.
    Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką farsz i pieczemy z każdej strony. Podajemy z kwaśną śmietaną.


Komentarze