Muffinki ze snickersami i sosem karmelowym

    Już od dawna myślałem, żeby zrobić coś słodkiego. W głowie miałem pełno różnych pomysłów: na ciasteczka, muffinki czy jeszcze inne desery i w końcu zdecydowałem się, że dziś upiekę muffinki. 
    Myślę, że wystarczy inwencja twórcza by ze zwykłych muffinek utworzyć prawdziwe dzieło. Nie wiem jak wy ocenicie to co zrobiłem, ale moi znajomi byli zachwyceni zarówno wyglądem jak i smakiem. 
    A powiem wam, że wyszły takie o jakich marzyłem czyli kapitalnie słodkie a to dzięki snickersom i bardzo gęstej bitej śmietanie. 
    Jak komuś brakuje czegoś słodkiego to myślę, że takie muffinki będą stanowiły doskonały sposób na uzupełnienie tychże braków;)

Składniki (18sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- jajko
- 5 łyżek oleju roślinnego
- łyżka masła
- 180 ml mleka
- łyżeczka olejku waniliowego
- 4 snickersy
- torebka cukru wanilinowego
- 400 g śmietanki 36%
- 5 łyżek śmietanki 30%
- 5 łyżek wody

Przygotowanie:
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól oraz proszek do pieczenia i mieszamy ze sobą.
Do osobnej miski wlewamy mleko, olej, olejek waniliowy, wbijamy jajko i całość mieszamy trzepaczką. Składniki z obu misek mieszamy. Do ciasta dodajemy pocięte na małe kawałki 2 snickersy.  Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą papilotkę smarujemy olejem. Nakładamy ciasto do połowy wysokości i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 190 stopni. Następnie zostawiamy do ostudzenia.
   Śmietanę 36% ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno.
   Do garnka wsypujemy brązowy cukier i wlewamy wodę. Stawiamy na małym ogniu. Po 3-4 minutach woda wyparuje a sos zrobi się brązowy. Po tym czasie dodajemy śmietankę 30% oraz masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
    Kiedy muffinki są już chłodne nakładamy śmietanę do rękawa cukierniczego i ozdabiamy każdą muffinkę. Następnie posypujemy kawałkami snickersów i polewamy sosem karmelowym.



Komentarze

  1. słodko, karmelowo, i taaak pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. mialem przyjemnosc zjesc dwie takie mufinki i byly tak pyszne ze zjadlem je z tymi papierowymi foremkami, nawet ich nie poczulem :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz