Tagliatelle z grillowaną cukinią, pomidorkami koktajlowymi, bazylią i oregano w sosie pomidorowym

    Jak to dobrze wrócić z działki z całym koszem pysznych warzyw, różnych rodzajów pomidorów, cukinii, czy świeżych ziół. Myślę, że każdy z nas wie, że takie warzywa przywiezione prosto z własnej działki i jeszcze ze wsi są o wiele lepsze niż kupione w hipermarketach.
    Jako, że uwielbiam makaron w różnych postaciach z podanych składników postanowiłem zrobić proste i szybkie danie. Połączenie makaronu ze świeżymi warzywami i ziołami nadaje potrawie niesamowity smak i aromat.
    Takie danie jest idealne dla osób które chcą przygotować szybki obiad i dodatkowo skosztować naturalnych składników.
   
Składniki:
- makaron tagliatelle
- mała cukinia
- 20 pomidorów koktajlowych
- pomidory krojone z puszki
- 2 ząbki czosnku
- listki bazylii i oregano
- suszona bazylia i oregano
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- olej

Przygotowanie:
    Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
    Cukinie kroimy na plasterki, przyprawiamy oregano, bazylią oraz solą i smażymy na patelni lub na grillu.  
    Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
    Pomidory z puszki umieszczamy w garnku i stawiamy na ogniu. Dodajemy łyżeczkę suszonego oregano i bazylii, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Dodajemy drobno pokorojone ząbki czosnku oraz wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
    Do miski nakładamy makaron, polewamy sosem pomidorowym. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, grillowane plasterki cukinii oraz świeże listki bazylii i oregano.
    Smacznego!





Komentarze

Prześlij komentarz