Jak to dobrze wrócić z działki z całym koszem pysznych warzyw, różnych rodzajów pomidorów, cukinii, czy świeżych ziół. Myślę, że każdy z nas wie, że takie warzywa przywiezione prosto z własnej działki i jeszcze ze wsi są o wiele lepsze niż kupione w hipermarketach.
Jako, że uwielbiam makaron w różnych postaciach z podanych składników postanowiłem zrobić proste i szybkie danie. Połączenie makaronu ze świeżymi warzywami i ziołami nadaje potrawie niesamowity smak i aromat.
Takie danie jest idealne dla osób które chcą przygotować szybki obiad i dodatkowo skosztować naturalnych składników.
Składniki:
- makaron tagliatelle
- mała cukinia
- 20 pomidorów koktajlowych
- pomidory krojone z puszki
- 2 ząbki czosnku
- listki bazylii i oregano
- suszona bazylia i oregano
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Cukinie kroimy na plasterki, przyprawiamy oregano, bazylią oraz solą i smażymy na patelni lub na grillu.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Pomidory z puszki umieszczamy w garnku i stawiamy na ogniu. Dodajemy łyżeczkę suszonego oregano i bazylii, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Dodajemy drobno pokorojone ząbki czosnku oraz wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Do miski nakładamy makaron, polewamy sosem pomidorowym. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, grillowane plasterki cukinii oraz świeże listki bazylii i oregano.
Smacznego!
Jako, że uwielbiam makaron w różnych postaciach z podanych składników postanowiłem zrobić proste i szybkie danie. Połączenie makaronu ze świeżymi warzywami i ziołami nadaje potrawie niesamowity smak i aromat.
Takie danie jest idealne dla osób które chcą przygotować szybki obiad i dodatkowo skosztować naturalnych składników.
Składniki:
- makaron tagliatelle
- mała cukinia
- 20 pomidorów koktajlowych
- pomidory krojone z puszki
- 2 ząbki czosnku
- listki bazylii i oregano
- suszona bazylia i oregano
- szczypta soli, pieprzu i cukru
- olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Cukinie kroimy na plasterki, przyprawiamy oregano, bazylią oraz solą i smażymy na patelni lub na grillu.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
Pomidory z puszki umieszczamy w garnku i stawiamy na ogniu. Dodajemy łyżeczkę suszonego oregano i bazylii, szczyptę soli, pieprzu i cukru. Dodajemy drobno pokorojone ząbki czosnku oraz wlewamy 2 łyżki oleju. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.
Do miski nakładamy makaron, polewamy sosem pomidorowym. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, grillowane plasterki cukinii oraz świeże listki bazylii i oregano.
Smacznego!
Na poniedziałek takie proszę (bez czosnku;-))
OdpowiedzUsuńMM :-)
Nie wiem czy Tobie wolno jeść takie rzeczy:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! ;-)
OdpowiedzUsuń