Miałem już go kiedyś robić, ale jakoś ciężko ostatnio było z czasem u mnie. Ale jak tylko przyjechałem na wieś, zebrałem tyle pomidorów ile potrzebowałem i zabrałem się za robienie tego pysznego sosu .
Sos nadaje się idealnie do pizzy ale również do wszelkiego rodzaju makaronów, ryżu, jako dodatek do wielu dań grillowanych czy jako smarowidło do kanapek.
Przepis zaczerpnięty z bloga usagi.
Składniki:
-3 kg pomidorów
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżeczki suszonej bazylii
- 8 ząbków czosnku
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku o grubym dnie. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie pomidory powinny być miękkie. Następnie pomidory przecieramy przez sitko tak by wydobyć cały miąższ. W sitku powinny pozostać same pestki.
Przetarte pomidory wlewamy na patelnię, dodajemy oregano, bazylię oraz czosnek i gotujemy na dużym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie sos powinien być gęsty. Dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny. Kiedy ocet wyparuje ściągamy patelnię z ognia. Na koniec dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Przygotowany sos wlewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy, wkładamy do garnka wypełnionego wodą i gotujemy przez 10 minut. Teraz możemy być pewni, że nasz sos nie zepsuje się, a w zimie będziemy mogli się cieszyć jego wspaniałym smakiem i aromatem.
Sos nadaje się idealnie do pizzy ale również do wszelkiego rodzaju makaronów, ryżu, jako dodatek do wielu dań grillowanych czy jako smarowidło do kanapek.
Przepis zaczerpnięty z bloga usagi.
Składniki:
-3 kg pomidorów
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 3 łyżeczki suszonej bazylii
- 8 ząbków czosnku
- szczypta soli
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku o grubym dnie. Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie pomidory powinny być miękkie. Następnie pomidory przecieramy przez sitko tak by wydobyć cały miąższ. W sitku powinny pozostać same pestki.
Przetarte pomidory wlewamy na patelnię, dodajemy oregano, bazylię oraz czosnek i gotujemy na dużym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie sos powinien być gęsty. Dodajemy cukier oraz ocet balsamiczny. Kiedy ocet wyparuje ściągamy patelnię z ognia. Na koniec dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku.
Przygotowany sos wlewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy, wkładamy do garnka wypełnionego wodą i gotujemy przez 10 minut. Teraz możemy być pewni, że nasz sos nie zepsuje się, a w zimie będziemy mogli się cieszyć jego wspaniałym smakiem i aromatem.
robiłam taki sos z babcią tydzień temu :) nie wyobrażam sobie żeby miało go zabraknąć u nas w domu :)
OdpowiedzUsuńja robiłem go pierwszy raz, i teraz wiem, że będę go robił co roku:)
OdpowiedzUsuńSos rewelacja
OdpowiedzUsuńDziękuję Anonim:)
OdpowiedzUsuńMam pytanie : ile cukru trzeba dodać?
OdpowiedzUsuń1 łyżkę cukru:)
OdpowiedzUsuńja dodałam 2 łyżki cukru... i jest WYŚMIENITE :P
OdpowiedzUsuńna ile słoików to wystarczy?:)
OdpowiedzUsuńu mnie wyszły 2 takie jak na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuń