Polędwiczki z masłem ziołowym i warzywnymi chrupkami

    Dziś prosty sposób na szybki obiad. Przygotowanie zajmuje około 40 minut, także jak ktoś ma mało czasu na zrobienie obiadu to może wypróbować ten przepis. Może nie należy do najzdrowszych, gdyż jest pieczone ale na pewno jest smaczne i syte.

Składniki:
- 400 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w plastry
- łyżeczka soli
- łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- łyżeczka przyprawy do mięs
- 3 ząbki czosnku
- 50 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżeczki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
- pietruszka
- marchewka
- mały burak ćwikłowy
- 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
    Przygotowujemy masło ziołowe. Do miseczki dodajemy drobno pokrojony czosnek, posiekaną bazylię, natkę pietruszki oraz masło i mieszamy ze sobą. Wkładamy do folii, zwijamy w rulonik i wkładamy do lodówki. 
    Do miseczki wsypujemy sól, pieprz oraz przyprawę do mięs i mieszamy ze sobą. Każdy plaster polędwiczki obtaczamy z obu stron. Na patelni rozgrzewamy oliwę i pieczemy polędwiczki z obu stron.
    Marchewkę, pietruszkę oraz burak obieramy ze skórki i kroimy w cienkie paseczki.  Pokrojone warzywa wrzucamy do frytkownicy lub do garnka z olejem. Smażenie nie trwa zbyt długo, około 5 minut, dlatego musimy cały czas pilnować, żeby nam się zbytnio nie przypiekły.
    Na talerz wykładamy polędwiczki wieprzowe a na nich kładziemy masło ziołowe.


Komentarze

  1. Bardzo ciekawe, zwłaszcza warzywne chrupki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszny obiadek, w tym tygodniu w ,kuchni lidla, również przepisy na polędwiczki, chyba też zrobię, pomysł na warzywa super :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz