Po krótkim urlopie poza domem wracam do swojej kuchni. Przez kilka dni jadłem różne dania, ale to nie to samo co kuchnia domowa, wszystko inaczej smakuje. Dziś serwuje pierogi z owocami, takimi których na targach i sklepach nie brakuje.
Składniki:
- pół kg mąki
- jajko
- 3 łyżki oleju
- ciepła woda
- śliwki
- jerzyny
- śmietana
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy tak samo jak w poprzednim przepisie czyli: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej i tyle ciepłej wody aż zużyjemy całą mąkę a ciasto będzie miękkie. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, to wówczas dodajemy mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkujemy na cienki placek (około 3 mm), szklanką wycinamy kółka z ciasta, nakładamy pół śliwki i zlepiamy dokładnie brzegi.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i stawiamy na ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy pierogi (około 10 sztuk). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Podajemy ze słodką śmietaną i jeżynami.
Składniki:
- pół kg mąki
- jajko
- 3 łyżki oleju
- ciepła woda
- śliwki
- jerzyny
- śmietana
Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy tak samo jak w poprzednim przepisie czyli: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, olej i tyle ciepłej wody aż zużyjemy całą mąkę a ciasto będzie miękkie. Jeśli ciasto jest bardzo miękkie, to wówczas dodajemy mąkę. Ciasto dobrze wyrabiamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkujemy na cienki placek (około 3 mm), szklanką wycinamy kółka z ciasta, nakładamy pół śliwki i zlepiamy dokładnie brzegi.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i stawiamy na ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy pierogi (około 10 sztuk). Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Podajemy ze słodką śmietaną i jeżynami.
no slicznie wyszly..pierogow nigdy dosc..
OdpowiedzUsuńdokładnie, pierogi zawsze są dobre, zresztą ile można jeść mięso:)
OdpowiedzUsuńKonradzie pierwsze zdjęcie to mistrzostwo:-) i pewnie było smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńMM
Oczywiście, że smaczne:), gdybyś wcześniej napisała to może i być skosztowała;)
OdpowiedzUsuń