Kiedy nadchodzi sezon na pomidory, cukinię i paprykę możemy zabrać się za przygotowanie jednego z najbardziej popularnych dań jakie goszczą na naszym stole późnym latem.
Danie to przybyło do nas z Węgier, ale leczo można spotkać także w innych krajach. Przyrządza się je z wielu różnych składników, jednak podstawę stanowią pomidory, papryka i cebula.
W Polsce przyrządza się często z dodatkiem cukinii i bakłażanów.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 4 małe cukinie
- 3 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone cebule
- 2 żółte cebule
- mały kawałek dyni
- laska kiełbasy toruńskiej
- kawałek boczku
- łyżeczka lubczyku
- 2 łyżeczki majeranku
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz jałowca
- natka pietruszki
- koperek
- 5 liści laurowych
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Pomidory nacinamy wzdłuż nożem, wrzucamy do gorącej wody. Kiedy skórka zacznie odchodzić, przekładamy pomidory do zimnej wody. Obieramy ze skórki, wycinamy zielone końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w dużym garnku i stawiamy na ogniu. Dodajemy również zioła tj. majeranek, lubczyk, ziele angielskie, ziarna pieprzu, jałowiec. Całość mieszamy i gotujemy przez około 1,5-2h.
Kiedy pomidory gotują się przystępujemy do dalszej pracy. Z cukinii wyciągamy gniazda nasienne (można to zrobić za pomocą łyżeczki) i kroimy ją na mniejsze kawałki. Z papryki oraz dyni wycinamy pestki i również kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni.
Kiedy pomidory są już miękkie i widzimy, że utworzył się sos dodajemy pozostałe składniki tzn. cukinie, paprykę, cebulę, dynię, kiełbasę, boczek, natkę pietruszki, koperek. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.
Na koniec przyprawiamy dla smaku pieprzem, solą oraz cukrem.
Danie to przybyło do nas z Węgier, ale leczo można spotkać także w innych krajach. Przyrządza się je z wielu różnych składników, jednak podstawę stanowią pomidory, papryka i cebula.
W Polsce przyrządza się często z dodatkiem cukinii i bakłażanów.
Składniki:
- 2 kg dojrzałych pomidorów
- 4 małe cukinie
- 3 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 czerwone cebule
- 2 żółte cebule
- mały kawałek dyni
- laska kiełbasy toruńskiej
- kawałek boczku
- łyżeczka lubczyku
- 2 łyżeczki majeranku
- kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego oraz jałowca
- natka pietruszki
- koperek
- 5 liści laurowych
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Pomidory nacinamy wzdłuż nożem, wrzucamy do gorącej wody. Kiedy skórka zacznie odchodzić, przekładamy pomidory do zimnej wody. Obieramy ze skórki, wycinamy zielone końcówki, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w dużym garnku i stawiamy na ogniu. Dodajemy również zioła tj. majeranek, lubczyk, ziele angielskie, ziarna pieprzu, jałowiec. Całość mieszamy i gotujemy przez około 1,5-2h.
Kiedy pomidory gotują się przystępujemy do dalszej pracy. Z cukinii wyciągamy gniazda nasienne (można to zrobić za pomocą łyżeczki) i kroimy ją na mniejsze kawałki. Z papryki oraz dyni wycinamy pestki i również kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni.
Kiedy pomidory są już miękkie i widzimy, że utworzył się sos dodajemy pozostałe składniki tzn. cukinie, paprykę, cebulę, dynię, kiełbasę, boczek, natkę pietruszki, koperek. Całość mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie.
Na koniec przyprawiamy dla smaku pieprzem, solą oraz cukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz