Quiche Lorraine

    Będąc dziś w domu rodzinnym postanowiłem zrobić dla mojego rodzeństwa quiche lorraine. Pierwszy raz quiche lorraine zobaczyłem w książce z kuchnią francuską i stwierdziłem, że muszę kiedyś zrobić tą tarte.
    Taka tarta jest naprawdę przepyszna, idealnie nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację. Zawiera boczek, kiełbasę, cebulę, pomidory, oliwki, śmietanę, czyli składniki po których będziemy najedzeni.

Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 2 jajka
- 125 g masła
- szczypta soli

Składniki:
- 200 g boczku
- laska kiełbasy zwyczajnej
- 200 g zielonych oliwek
- duży kubek śmietany 18%
- 3 jajka
- 2 cebule
- pomidor
- 160 g sera mozzarella
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony pieprz
- sól

Przygotowanie:
    Najpierw przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wsypujemy szklankę mąki oraz dodajemy masło. Za pomocą noża siekamy masło na małe kawałki, łącząc je z mąką. Następnie dodajemy jajka, szczyptę soli i łącząc wszystkie składniki wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy. Foremkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Rozwałkowane ciasto przekładamy na foremkę.  Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy fasolkę lub ryż celem obciążenia. Pieczemy 10 minut
w temperaturze 190 stopni. Ściągamy obciążenie, po czym pieczemy przez 5 minut. Wyciągamy
z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
    Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy na małe kawałki i smażymy na patelni. Nakładamy na ciasto. Następnie dodajemy pokrojone oliwki, plasterki pomidora oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella.
    Śmietanę wlewamy do miski, wbijamy 3 całe jajka, dodajemy przyprawy i mieszamy ze sobą trzepaczką. Całość wylewamy na pozostałe składniki.
    Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.






   
    

Komentarze